​Dhimbjet në trup, këto janë mënyrat e shpejta për uljen e inflamacionit tuaj

Inflamacioni zakonisht shkakton dhimbje dhe është arsyeja që njerëzit ndiejnë dhimbje nga kockat e thyera apo nga infeksionet. Inflamacioni është shumë më shqetësues sesa thjesht dhimbja bezdisëse ose shqetësimi, pasi që mund të çojë në gjendje të rënda mjekësore si kanceret dhe sëmundjet e zemrës.

Megjithëse duhet të keni nevojë për kujdes mjekësor, trajtimi i inflamacionit në shtëpi është gjithashtu i rëndësishëm.

Këtu janë disa këshilla antiinflamatore që mund të ndihmojnë – dhe për të siguruar shëndetin tuaj dhe të tjerëve.

Përdorni ilaçe pa recetë (me përgjegjësi)

Ilaçet antiinflamatore josteroide (NSAID), janë ilaçe shumë të zakonshme që shiten kryesisht pa recetë, të tilla si ibuprofen dhe naproxen. Këto ilaçe përdoren për të zvogëluar ethet dhe dhimbjen për shkak të inflamacionit duke fikur një enzimë, ciklooksigjenazë ose COX, që është e nevojshme në përgjigjen inflamatore të trupit.

Sidoqoftë, NSAID mund të jenë të rrezikshëm kur nuk merren si duhet. Enzima COX gjendet në stomak dhe zorrë të hollë dhe është përgjegjëse për pjesën më të madhe të rreshtimit të këtyre organeve. Meqenëse NSAID-et fikin enzimat COX, ato mund të shkaktojnë uljen e rreshtimit të sistemit gastrointestinal, gjë që mund të çojë në gjakderdhje në stomak dhe zorrë të hollë.

Këto ilaçe gjithashtu mund të shkaktojnë dëmtime të veshkave në disa pacientë. Enzimat COX përdoren për të formuar substanca të caktuara të cilat mbajnë rrjedhjen e gjakut në veshka. Çaktivizimi i enzimave bën që këto substanca të mos prodhohen, gjë që do të zvogëlojë rrjedhjen e gjakut në veshka, duke çuar ndonjëherë në dëmtime të qelizave të veshkave.

Diskutoni për steroid me mjekun tuaj

Kortikosteroidet, ose steroidet siç njihen më mirë, janë përbërje që normalisht prodhohen brenda trupit nga gjëndra mbiveshkore. Të gjitha indet brenda trupit janë të prekur nga steroidet, të cilat mund të shkaktojnë një larmi të përgjigjeve të ndryshme të tilla si rritjen e niveleve të sheqerit në gjak, ose rritjen e sasisë së qelizave të kuqe të gjakut brenda trupit.

Efektet antiinflamatore të steroideve janë gjithashtu shumë të ndryshme. Për shembull, nëse pësoni një prerje në këmbën tuaj që infektohet, zona mund të ndizet shumë. Inflamacioni ndodh pasi enët e gjakut në zonë bëhen të rrjedhura, gjë që lejon që qelizat imune të trupit të migrojnë në zonë. Enët e gjakut gjithashtu shkaktojnë grumbullimin e lëngjeve në zonë duke përkeqësuar inflamacionin.

Steroidet veprojnë duke zvogëluar grumbullimin e lëngjeve dhe qelizave imune duke zvogëluar inflamacionin. Ato janë shumë të dobishme për të zvogëluar inflamacionin brenda trurit dhe mushkërive dhe janë një ilaç i zakonshëm që u jepet pacientëve me inflamacion kronik si astma, si dhe gjendje reumatologjike.

Steroidet mund të jenë problematike për disa pacientë që shkaktojnë shtim në peshë, sheqerna të gjakut të ngritura si dhe ulcera në stomak dhe zorrë të hollë. Në disa raste të trajtimit kronik të steroideve, gjëndra mbiveshkore mund të ndalojë prodhimin e steroideve të veta, të cilat mund të kërkojnë steroide suplementare gjatë gjithë jetës.

Hani këto ushqime

Lidhja midis inflamacionit dhe sëmundjeve kronike është gjithnjë në rritje. Astma, kanceri, sëmundjet e zemrës, sëmundja e Crohn dhe madje diabeti lidhen me inflamacion kronik. Megjithëse ilaçet mund të përdoren për të trajtuar pjesën më të madhe të inflamacionit që shkaktohet nga këto kushte, ka gjithnjë e më shumë prova që ndryshimet e ushqimit dhe stilit të jetës mund të ndihmojnë në minimizimin e efekteve të këtyre kushteve.

Këto ushqime mund të ndihmojnë në uljen natyrale të inflamacionit duke i bërë ilaçet më pak të nevojshme, pasi ato përmbajnë shumë antioksidues: manaferrat, avokado, peshk, erëza (hudhër, shafran i Indisë, xhenxhefil, kanellë, piper i zi).

Disa ushqime dihen gjithashtu që janë mesatarisht pro-inflamatore dhe mund të shkaktojnë përkeqësimin e kushteve themelore mjekësore: mish i përpunuar, sheqer, yndyrat trans, alkooli i tepërt, karbohidrate të përpunuara, andaj konsumi i tyre duhet të zvogëlohet, ndërsa pacientët me gjendje të njohur që preket nga inflamacioni duhet t’i shmangin ato plotësisht. /KP