​Ndryshimet klimatike zhdukin artin më të vjetër të shpellës në botë

Disa nga artet më të hershme të shpellave në botë, përfshirë vizatimin më të vjetër të njohur të shablloneve të duarve, po degjeneron me një “shpejtësi alarmante” për shkak të ndryshimit të klimës, sipas një studimi të ri.

Ishulli Sulawesi në Indonezi është shtëpia e artit të shpellës që daton më shumë se 45.000 vjet. Pikturat antike të shpellës përfshijnë përshkrime të kafshëve, figura të përziera njerëzish dhe kafshësh, klishe dore të vizatuara me pigmente të kuqe dhe manit dhe çfarë është ndoshta skena më e hershme narrative e njohur në artin parahistorik.

Për shembull, në shpellën Leang Tedongnge në rajonin Maros-Pangkep të Sulawesi, studiuesit kanë gjetur artin e shablloneve të duarve që daton 39.900 vjet dhe artin shkëmbor që tregon një derr që është të paktën 45.500 vjet i vjetër.

Rajoni Maros-Pangkep është shtëpia e 300 vendeve të ndryshme të artit në shpellat gëlqerore. Që nga vitet 1950, arkeologët kanë raportuar në mënyrë anekdotale se pikturat antike, të cilat kanë mbijetuar për dhjetëra-mijëra vjet, kanë qenë “duke u fshirë dhe duke qëruar nga muret e shpellës”, shkruajnë autorët e studimit në “Conversation”.

“Pikturat e shpellave në Sulawesi dhe Borneo janë disa nga provat më të hershme që kemi se njerëzit po jetonin në këto ishuj,” shkruanin ata. “Tragjikisht, pothuajse në çdo vend të ri që gjejmë në këtë rajon, arti shkëmbor është në një fazë të përparuar të zhdukjes.”

Por arsyet për këtë nuk ishin të qarta, kështu që ekipi vendosi të hetojë duke analizuar disa nga shembujt më të vjetër të njohur – që datojnë midis 20.000 dhe 40.000 vjet më parë – në 11 vende të ndryshme në rajon.

Duke përdorur një larmi teknikash që përfshinin mikroskopë të fuqishëm, analiza kimike dhe identifikim kristali, studiuesit zbuluan gjurmë të kripërave nëpër shpella. Ata gjetën sulfat kalciumi dhe klorur natriumi në thekon gurësh në tri nga 11 vendet dhe nivele të larta të squfurit, i cili është një përbërës i kripërave, në të gjitha vendet, duke sugjeruar që depozitat e kripës mund të shkaktojnë përkeqësimin, sipas një deklarate.

Lagështia e lartë ose temperaturat e larta janë të favorshme për formimin e kristaleve të kripës; kripa bartet nga uji në ajër dhe pasi uji të avullojë, kripa lihet prapa si një depozitë në ose nën sipërfaqen e shkëmbit.

Depozitat e kripës zgjerohen dhe tkurren ndërsa mjedisi përreth nxehet dhe ftohet, duke shkaktuar tendosje të përsëritur të shkëmbit, shkruajnë autorët në letër. Disa depozita kripe mund të zgjerohen në tre ose më shumë herë se madhësia e tyre origjinale kur nxehen.

Ky sforcim i përsëritur përfundimisht bën që shkëmbi të çahet dhe të çahet.

Gjetjet sugjerojnë se gjatë katër shekujve të fundit të paktën arti shkëmbor Maros-Pangkep është përkeqësuar gjithnjë e më shumë, dhe gjatë 4 dekadave të fundit që erozioni është përshpejtuar me shpejtësi për shkak të ndryshimit të klimës të shkaktuar nga njerëzit.

“Megjithatë, disa nga artet shkëmbore deri më tani kanë arritur të mbijetojnë dhjetëra-mijëra vjet përmes episodeve kryesore të ndryshimit të klimës, nga të ftohtit e epokës së fundit të akullit deri në fillimin e shirave monsune,” thonë autorët e studimit.

Por ndryshimi i klimës tani po “zmadhon ekstremet klimatike”, shkruan ata. Temperaturat më të larta të ambientit dhe ngjarjet më të rënda dhe të shpeshta të motit ekstrem po përshpejtojnë ndryshimet në temperaturë dhe lagështirë që nxisin formacionet e kripës, sipas deklaratës.

“Frekuenca dhe ashpërsia në rritje” e thatësirës së shkaktuar nga cikli klimatik i quajtur El Nino dhe krijimi i lagështisë nga shirat monsune në zonat e afërta “sigurojnë kushte ideale” për avullimin, formimin e kripës dhe ajrosjen e sipërfaqeve të shpellave që mbajnë artin antik përfundojnë autorët në punim.

Duke mos llogaritur kërcënimin nga guroret industriale të gurëve gëlqerorë, “humbja e ‘kanavacës’ së gëlqeres së pikturuar nga lulëzimi i kripës [formimi] i shtuar nga kushtet e El Nino është kërcënimi më i ngutshëm për ruajtjen e artit shkëmbor në këtë rajon”, shkruajnë autorët në punimin e botuar më 13 maj në revistën “Scientific Reports”.

Ata bëjnë thirrje për më shumë konservim, monitorim dhe hulumtim që duhet të bëhet në këto zona.

“Arti jashtëzakonisht i vjetër i shpellës në Indonezi ndodhet brenda një mjedisi dinamik tropikal që e bën atë veçanërisht të prekshëm ndaj ndikimeve shkatërruese të ndryshimit të klimës, duke shtuar urgjencë unike në këtë thirrje për kërkime të mëtejshme”, shkruajnë ata në letër./KP