​Në Itali mbetjet e rrezikshme u shitën si pleh

Një aktakuzë u ngrit kundër 15 personave pasi ata varrosën më shumë se 150,000 tonë mbetje të rrezikshme në tokën bujqësore italiane, e cila rrezikoi shëndetin e qytetarëve dhe shkatërroi mjedisin, shkruan agjencia Agi, me rastin e zbuluar tregtinë e mbetjeve të rrezikshme, drejtuar nga WTE nga Brescia.

Në vend të bonifikimit të mbetjeve toksike komunale, siç kërkohet nga ligji, kompania shtoi mbeturina nga bateritë e vjetra në mbeturinat e rrezikshme për fitime më të larta, dhe pastaj ua dha të gjitha pronarëve të pronave bujqësore si “pleh”.

Në këtë mënyrë, rreth 3.000 hektarë tokë në rajonet e Lombardisë, Venetos, Piemonte, Emilia-Romagna u ndotën.

Rasti u zbulua falë përgjimit telefonik nga policia, dhe disa detaje të transmetuara nga media janë tronditëse, të tilla si kur njëri nga të akuzuarit nga 15 i thotë tjetrit se “i vjen keq për fëmijët që do të ha atë misër ”.

Për vite me radhë, banorët e disa vendeve pranë tokës ku ishin varrosur mbeturinat helmuese u janë ankuar autoriteteve për erërat e papërballueshme që i detyroi ata të mbajnë dritaret e shtëpive të tyre të mbyllura për vite me radhë, dhe disa persona të dënuar për të njëjtën krim janë ndër i akuzuari.

Pronarët e ndërmarrjeve që morën pjesë në mashtrim dhe në bazë të të cilave ata bënë një fitim prej 12 milionë euro, siguruan vendet e tyre të punës duke korruptuar politikanë dhe punonjës lokalë në administratën shtetërore./KP