​Nis faza e tretë e testimit për vaksinën e kombinuar kundërCOVID-19

Sanofi i Francës dhe GlaxoSmithKline i Britanisë (GSK) sot filluan fazën e tretë të testimit për një vaksinë të mundshme të kombinuar kundër koronavirusit, e cila shpresohet të miratohet deri në fund të këtij viti.

Studimi, i nisur nga Sanofi dhe GSK, është një nga testet e para në fazën e vonë që ndërthur testet për përmirësuesit dhe variantet, ndërsa prodhuesit e ilaçeve po rregullojnë strategjitë e tyre për të luftuar koronavirusin evolucionar, raporton Reuters.

Të dy prodhuesit e ilaçeve, të cilët raportuan rezultate pozitive të përkohshme në fillim të këtij muaji, konfirmuan se studimi i fazës së tretë do të mbulonte më shumë se 35.000 të rritur në Shtetet e Bashkuara, Azi, Afrikë dhe Amerikën Latine.

“Në një qasje dyfazore, studimi fillimisht do të hetojë efektivitetin e formulimit origjinal të vaksinës së virusit, ndërsa në fazën e dytë do të vlerësojë formulimin e dytë mbi virusin B.1.351”, tha Sanofi.

Virusi, i njohur si B.1.351, u zbulua për herë të parë në Afrikën e Jugut.

“Provat e fundit shkencore tregojnë se antitrupat e gjeneruar kundër variantit B.1.351 mund të sigurojnë mbrojtje të gjerë ndër-varianteve të tjera të transmetueshme”, tha Sanofi.

Faza e tretë, e cila do të kryhet në një gamë të gjerë të zonave të ndryshme gjeografike, gjithashtu do të mundësojë vlerësimin e efikasitetit ndaj varianteve të ndryshme, shtoi prodhuesi francez i ilaçeve në një deklaratë./KP