5 TRIKA PËR TË PËRMIRËSUAR DISPONIMIN TUAJ

A ndiheni të stresuar apo në humor të keq? Këto këshilla të mbështetura nga shkenca do të rrisin shpejt disponimin tuaj.

Shumë shpesh, rekomandimet e ekspertëve për rritjen e lumturisë nuk janë në përputhje me detyrimet e përditshme. Kryesisht për shkak të mungesës së kohës.

Për fat të mirë, ju mund të bëni shumë për të përmirësuar mirëqenien tuaj gjatë ditës në vetëm disa minuta, shkruan Huffpost. Këtu janë pesë “trikat” për një ndjenjë më të mirë, bazuar në kërkime:

1. Shpëtoj nga detyra juaj më e vështirë

Loretta Graziano Breuning, themeluese e Institutit të gjitarëve të brendshëm dhe autore e Zakonet e një truri të lumtur, beson se njerëzit mund të rimodelojnë trurin e tyre. Ne mund ta arrijmë këtë duke kuptuar se kemi disa “kimikate me fat”.

Një nga këto kimikate është dopamina, të cilën Breuning e përshkruan si një “sens të arritjes”, dhe ju mund të filloni dopaminën duke filluar detyrën tuaj më të vështirë të ditës. Në mënyrë ideale, bëjeni këtë herët në mëngjes. A keni një email që keni vonuar? Një pjesë veçanërisht sfiduese e kujdesit për fëmijët? Afati që duhet të përmbushni apo biseda e vështirë që keni shtyrë? Merreni me të së pari.

Mund të duket e pamundur të merresh me një detyrë të vështirë dhe të presësh një ndjenjë lumturie, por stimulimi i dopaminës në trurin tënd mund të të ndihmojë, kur ta përfundosh atë detyrë, të ndihesh i kënaquri gjatë gjithë ditës.

2. Merr frymë thellë 10 herë

Në një studim të udhëhequr nga një ekip shkencëtarësh nga Qendra për Mendje të Shëndetshme në Universitetin e Wisconsin-Madison, ata arritën në përfundimin se vetëdija, lidhja, depërtimi dhe qëllimi janë thelbësore për mirëqenien mendore.

Sa për vetëdijen, për shembull, një nga ushtrimet më të thjeshta për t’u provuar është thjesht marrja e frymës. Mbyllni sytë dhe përqendrohuni në 10 frymëmarrje, sugjeruan shkencëtarët.

3. Dëgjoni një këngë të bukur

Kur të jeni të rraskapitur ose të lodhur, dëgjoni një muzikë optimiste. Hulumtimet tregojnë se dëgjimi i muzikës së lumtur është në të njëjtin nivel me meditimin e vëmendjes.

Në një studim të vitit 2016 mbi të rriturit e moshuar me Alzheimer, dëgjimi i muzikës u përmirësoi ndjenjën e mirëqenies dhe gjendjes shpirtërore dhe zvogëloi ndjenjën e stresit. Nga ana tjetër, studimet kanë treguar se këndimi për foshnje të parakohshme qetëson fëmijët dhe zvogëlon stresin prindëror.

4. Përqendrohuni për disa minuta te njerëzit që ishin me ju

Sipas Breuning, një tjetër kimikat “i lumtur” kryesor është oksitocina, të cilën njerëzit zakonisht e konsiderojnë hormonin e dashurisë, megjithëse mendohet se është e lidhur ngushtë me një ndjenjë besimi. Për të stimuluar shpejt oksitocinën, ajo rekomandoi të mendoni për njerëzit që u besoni. Pyete veten: “Nëse kam nevojë për mbështetje, kush do të jetë me mua?”, tha Breuning.

Ju mund të lidheni me atë person duke i dërguar mesazhe ose duke e thirrur (ose nëse jeni në shtëpi së bashku, përqafojeni spontanisht). Dhe ato momente të thjeshta të lidhjes shoqërore me dikë që e doni dhe admironi janë një nxitje e shkëlqyer për lumturinë.

5. Bëni diçka të mirë për dikë

Kërkimet tregojnë se veprimet e përditshme me qëllime të mira janë një mënyrë e thjeshtë për të promovuar lumturinë dhe nuk duhet të jenë të mëdha. Është e rëndësishme që t’i bësh me dashuri.

“Vendosni qëllimisht vetes qëllimin tuaj për të qenë më të dashur me të tjerët”, sugjerojnë ekspertët nga Klinika Mayo. “Jini të mirë me bashkëpunëtorin tuaj. Mundohuni t’i thoni fqinjit tuaj fjalë të këndshme. Mbani një ashensor për dikë ose merrni kohë për të ndihmuar një të dashur “./KP