ARSYET PSE MUSHKONJAT JU PICKOJNË MË SHUMË

Çfarë i tërheq mushkonjat dhe pse disa njerëz sulmojnë më shpesh se të tjerët?

Sa të shpejtë janë dhe sa jetojnë? National Geographic zbulon 18 fakte interesante rreth insekteve më pak të preferuara.

1. Mushkonjat janë njohur që nga epoka triasike – 400 milion vjet më parë.

2. Deri më tani, janë regjistruar gjithsej 3549 specie mushkonjash.

3. Mushkonja mesatare peshon rreth 2.5 miligramë.

4. Mushkonja mesatare femër merr rreth 5 të miliontat e një litri gjaku gjatë ushqimit.

5. Mushkonjat nuk gjejnë një mikpritës në mënyrë të rastësishme – ato vëzhgojnë lëvizjen duke zbuluar rrezet infra të kuqe të trupave të ngrohtë dhe sinjaleve kimike (mushkonjat tërhiqen nga dyoksidi i karbonit dhe acidi laktik, ndër kimikate të tjera) në një distancë prej 25 deri në 35 metra.

6. Mushkonjat janë ndër insektet më të ngadalta dhe fluturojnë me shpejtësi 1-2.4 km/orë.

7. Njerëzit e moshuar shpesh janë më interesantë për mushkonjat sepse prodhojnë më shumë substanca që i tërheqin ato (dyoksid karboni dhe acid laktik).

8. Veshjet e errëta tërheqin disa lloje mushkonjash më shumë sesa veshjet me ngjyra të çelura.

9. Disa studime tregojnë se lëvizjet e viktimave të mushkonjave rrisin numrin e pickimeve të mushkonjave deri në 50 për qind.

10. Një studim tregoi se një hënë e plotë rrit aktivitetin e mushkonjave deri në 500 për qind.

11. Si pjesë e hulumtimit në pjesët polare të Kanadasë, shkencëtarët zbuluan gjinjtë, krahët dhe këmbët e tyre dhe regjistruan deri në 9.000 pickime mushkonjash për person në vetëm një minutë. Megjithëse do të duheshin 1.200.000 mushkonja për të thithur të gjithë gjakun nga trupi i një burri, me atë ritëm një njeri i pambrojtur do të humbte gjysmën e gjakut brenda dy orësh.

12. Mushkonjat femra marrin vetëm një vakt gjaku për të lëshuar vezë, ndërsa meshkujt ushqehen me nektar.

13. Frekuenca e lëvizjes së krahëve të mushkonjave është 300-600 herë në sekondë.

14. Mushkonjat shkaktojnë më shumë vdekje se çdo kafshë tjetër në Tokë. Ato janë bartëse të sëmundjeve të ndryshme duke përfshirë malaries, etheve të dengut dhe etheve të verdha që transmetohen te njerëzit dhe kafshët kur mushkonjat ushqehen me to, shkruan National Geographic.

15. Kur një femër merr vaktin e gjakut, barku i saj zgjerohet dhe mund të marrë deri në tri herë më shumë gjak se pesha e saj.

16. Mushkonjat preferojnë grupin e gjakut zero, njerëzit me temperaturë më të lartë trupore, gratë shtatzëna dhe njerëzit që kanë vështirësi në frymëmarrje, pasi prodhojnë sasi më të larta të dyoksidit të karbonit që i tërheq ato.

17. Jetëgjatësia e një mushkonje femër është nga dy javë deri në disa muaj, ndërsa meshkujt jetojnë vetëm një javë.

18. Mushkonjat meshkuj i gjejnë femrat nga tingulli i prodhuar nga krahët e tyre gjatë fluturimit/KP