ÇKA ËSHTË FRIKA NGA PLAKJA DHE SI TA NJOHIM ATË?

Frika nga plakja ose gerontofobia, është një frikë joracionale që mund të shoqërohet me ndryshime të ndryshme fizike ose mendore.

Një person mund të ketë frikë nga mosha e tij dhe problemet që sjell mosha ose mund të ketë frikë nga të moshuarit e tjerë.

Pse ekziston frika e plakjes?

Frika nga plakja shpesh ndodh te të rinjtë dhe lind si pasojë e të mësuarit në fëmijëri ose sjellje e marrë nga prindërit ose për shkak të një traume të caktuar me përvojë të lidhur me njerëzit e moshuar.

Për shembull, mendimet negative të prindërve për njerëzit e moshuar mund të ndikojnë në formimin e qëndrimeve negative të fëmijës dhe prania e fëmijëve të vegjël në funerale mund t’i lërë ata me trauma afatgjata.

Si të njohim frikën e plakjes?

Gerontofobia mund të njihet nga qëndrimi i ndryshëm i një personi ndaj njerëzve të moshuar. Ndonjëherë ky person as nuk do të dëshirojë të flasë për pleqërinë, dhe shpesh ai do të shmangë çdo shoqërim me dikë më të vjetër se ai.

Gjithashtu, ky person mund të ketë sulme paniku dhe ankth të theksuar në përmendjen e pleqërisë, dhe ai gjithashtu do të ketë frikë nga plakja e tij.

Njerëzit që kanë frikë nga plakja mund të jenë plotësisht të shëndetshëm, por mendimi i plakjes i tmerron dhe i zgjon përmes simptomave fizike si humbja e oreksit, rënia e flokëve, depresioni, pamundësia për të menduar në mënyrë racionale, frymëmarrja e shpejtë dhe djersitja.

Gjithashtu, njerëzit që kanë frikë nga plakja e shohin plakjen si një të metë që duan të eliminojnë.

Si trajtohet frika nga plakja?

Ashtu si çdo fobi, edhe kjo mund të trajtohet me ndihmë profesionale dhe psikoterapi. Terapia njohëse-sjellëse mund të ndihmojë, por edhe ilaçe të caktuara.

Gjëja më e rëndësishme është që një person të pranojë plakjen si një proces normal dhe të mësojë të jetojë me të. Gjithashtu, disa këshilla se si të shijoni jetën, të bëni ndryshime të caktuara dhe kështu të plakeni për fat të mirë, pa frikë, mund të jenë të dobishme./KP