DANIMARKA KËRKON ME QIRA QELITË E BURGJEVE NË KOSOVË, MD PRITET TË SQAROHET

Ministria e Drejtësisë sot pritet të sqarojë në detaje kërkesën e Danimarkës për marrje me qira të qelive të burgjeve në Kosovë.

 

Ka pasur diskutime mes ministrive të Drejtësisë, asaj të Kosovës dhe Danimarkës në lidhje me këtë çështje, shkruan Telegrafi.

Ministria e Drejtësisë pritet që gjatë ditës së sotme të jap më shumë detaje në lidhje me këtë temë, për të cilën kishte folur ministri i Drejtësisë së Danimarkës, Nick Hækkerup të mërkurën.

Ndryshe, Danimarka ka bërë të ditur se ky vend do të marrë me qira 300 qeli burgjesh në Kosovë.

Sipas mediave atje, kjo është bërë e ditur nga ministri i Drejtësisë, Nick Hækkerup të mërkurën, pas negociatave të marrëveshjes me Partinë Popullore Daneze, SF dhe Konservatorët.

Përveç kësaj, thuhet më tej, kapaciteti i burgut në Danimarkë duhet të zgjerohet me disa qindra vende. Kështu, kjo duhet të bëjë të mundur trajtimin e deri në 1000 të burgosur më shumë se sot.

“Ndër të tjera, jemi dakord që duhet të punohet për t’u marrë me qira burgjet në Kosovë për të dënuarit për dëbim nga vendet e treta. Dhe ne jemi duke u zgjeruar me më shumë vende burgje në burgjet daneze si në afat të shkurtër ashtu edhe në atë afatgjatë”, citohet të ketë thënë Nick Hækkerup për marrëveshjen.

Ndërsa, sipas zëdhënësit të politikës ligjore të Partisë Popullore Daneze, Peter Skaarup, kjo lehtëson barrën mbi sistemin danez të burgjeve.

“Kriminelët e deportuar tashmë mund ta kryejnë dënimin jashtë vendit dhe nuk është sekret se në burgjet daneze ka probleme hapësinore”, ka thënë Skaarup.

Megjithatë, ka të tillë që kanë dyshime rreth një marrëveshje të tillë.

Siç shkruan mediumi në fjalë, e Majta Radikale nuk do të hynte në marrëveshje në kushtet e dhëna dhe u largua nga negociatat.

Sepse përvoja nga jashtë është e frikshme, thotë zëdhënësja ligjore e partisë Samira Nawa.

“Norvegjia ka pasur më parë një marrëveshje shumë të keqtrajtuar për të marrë me qira burgje në Holandë. Ne jemi shumë të shqetësuar që ne në Danimarkë nuk duam të marrim përgjegjësinë për të burgosurit tanë vetë. Sistemi i burgjeve të Kosovës është kritikuar për korrupsion, dhunë ndërmjet të burgosurve dhe stafit të trajnuar dobët”, ka tërhequr vërejtjen ajo.