HULUMTIMET: NJERËZIT QË KANË DY FËMIJË JETOJNË MË GJATË

Studiuesit kanë zbuluar se të pasurit fëmijë është e lidhur me jetëgjatësinë e prindërve.

Duke analizuar burrat dhe gratë e lindur midis viteve 1911 dhe 1925 dhe fëmijët e tyre, ata arritën në përfundimin se, për shkak të mbështetjes së djemve dhe vajzave të tyre, stresi tek prindërit në vitet më të vjetra të jetës ka të ngjarë të jetë më i ulët, duke çuar në jetë më të gjatë.

Një studim tjetër shumë interesant zbuloi se nënat që kanë dy fëmijë biologjikë jetojnë më gjatë sesa gratë që nuk kanë fëmijë ose kanë vetëm një fëmijë.

Por të kesh dy fëmijë duket se është po aq e rëndësishme për burrat, sa është për gratë. I njëjti studim analizon dhe lidh numrin e fëmijëve dhe jetëgjatësinë e një burri. Rezultatet treguan se në krahasim me baballarët pa fëmijë ose me një fëmijë, burrat me dy fëmijë jetojnë shumë më gjatë.

Edhe birësimi mund të ketë përfitime të konsiderueshme. Gratë që adoptuan dy fëmijë kishin një jetëgjatësi edhe më të gjatë krahasuar me nënat biologjike. Dhe akoma më interesante është sa vijon – kur krahason numrin e fëmijëve të adoptuar dhe jetëgjatësinë, prindërit me dy fëmijë të adoptuar jetuan më gjatë krahasuar me ata që adoptuan një fëmijë, por gjithashtu krahasuan me ata që kishin katër fëmijë të adoptuar.

Një përfundim tjetër mjaft interesant është se birësimi i një fëmije duket se i shton tre vjet jetëgjatësisë së nënës. Birësimi i dy ose tre fëmijëve u shtoi pesë vjet jetë. Kjo mund të shpjegohet edhe me mbështetjen që fëmijët u japin prindërve të moshuar.

I njëjti studim gjithashtu krahasoi origjinën e fëmijëve të adoptuar dhe jetëgjatësinë e prindërve të tyre. Nënat dhe baballarët që adoptuan fëmijë nga vendet e tjera kishin një jetëgjatësi më të gjatë krahasuar me ato që adoptuan fëmijë në vendin e tyre, shkruan BrightSide./KP