IZRAELI: PFIZER SIGURON MBROJTJE KUNDËR SËMUNDJEVE SERIOZE, POR MË PAK NGA INFEKSIONI

Ministria e Shëndetësisë e Izraelit raportoi se mbrojtja me Pfizer-BioNTech është zvogëluar ndjeshëm në krahasim me dimrin dhe pranverën, megjithëse ende mbron nga sëmundjet serioze.

Sipas statistikave të shëndetit shtetëror, ekspertët vlerësuan se një dozë Pfizer në fund të qershorit dhe fillim të korrikut mbronte vetëm 39 për qind nga infeksioni COVID-19 krahasuar me 95 për qind nga janari deri në fillim të prillit. Në të dy periudhat kohore, Pfizer ishte më shumë se 90 për qind efektiv në parandalimin e sëmundjeve të rënda.

Shkencëtarët izraelitë kanë paralajmëruar se një studim i ri i efektivitetit të vaksinës Pfizer është bërë në një numër shumë më të vogël të subjekteve sesa ai i mëparshmi dhe për një periudhë më të shkurtër kohore.

Ran Balicer, kreu i Këshillit Këshillimor Kombëtar të Ekspertëve Izraelit për COVID-19, tha se ishte jashtëzakonisht e kërkuar të vlerësohej me saktësi efektiviteti i vaksinës dhe se duheshin analiza të mëtejshme të të dhënave për të kuptuar saktësisht se çfarë po ndodhte, shkruan The New York Times .

“Unë mendoj se të dhënat duhet të merren me shumë kujdes për shkak të numrit të vogël të pjesëmarrësve,” tha Eran Segal, një biolog në Institutin e Shkencës Weizmann.

Sidoqoftë, vlerësimet e reja ngrenë shqetësime në Izrael dhe gjetkë në botë, dhe shumë shqetësohen se vaksina mund të humbasë një pjesë të efektivitetit të saj. Një shpjegim i mundshëm për këtë situatë është një numër në rritje i rasteve të një varianti delta më ngjitës ose një dobësim i efekteve të vaksinës pas njëfarë kohe.

Izraeli nisi një fushatë agresive të vaksinimit me Pfizer në janar. Menjëherë në fillim të fushatës, shkencëtarët monitoruan se sa efektive ishte vaksina në mbrojtjen kundër COVID-19.

Sipas një studimi të botuar në maj, i cili u bazua në të dhënat nga 24 janari deri më 3 prill, vaksina u vlerësua të ishte 95 për qind efektive në parandalimin e infeksionit. Me fjalë të tjera, rreziku i marrjes së COVID-19 u zvogëlua me pothuajse 100 për qind. Ekspertët gjithashtu kanë vlerësuar se vaksina mbron nga sëmundjet serioze me një efikasitet prej 97.5 për qind.

Izraeli filloi lehtësimin e masave në pranverë, por numri i rasteve u rrit përsëri në fund të qershorit. Tani, më shumë se një mijë njerëz janë pozitivë për COVID çdo ditë, dhe autoritetet izraelite kanë rivendosur disa kufizime.

Disa nga ata që ishin pozitivë morën të dyja dozat. Epidemiologët prisnin shfaqjen e të ashtuquajturave infeksione përparimtare – infeksione pas vaksinimit. Kjo është ajo që ndodh me vaksinat e tjera.

Ekspertët nga Ministria e Shëndetësisë, pas një vlerësimi fillestar të efektivitetit, ri-analizuan efektivitetin e vaksinës, duke u kufizuar në periudhën nga 6 qershor deri më 3 korrik. Gjatë kësaj periudhe, efektiviteti i vaksinës në parandalimin e infeksionit ra në 64%.

Kohët e fundit ata bënë një analizë tjetër duke rishikuar rastet midis 20 qershorit dhe 17 korrikut. Ata vlerësuan se efikasiteti i vaksinave ishte edhe më i ulët gjatë kësaj periudhe – vetëm 39%. Por mbrojtja kundër sëmundjeve serioze mbeti e lartë në 91.4 për qind.

Numri i vogël i pjesëmarrësve në studimin e fundit do të thotë se efektiviteti i vërtetë i vaksinës mund të jetë më i ulët ose më i lartë. Rezultati është gjithashtu i pasigurt sepse rritja e rasteve ka ndryshuar në të gjithë vendin, ashtu si edhe mosha e atyre që janë vaksinuar.

Për shembull, në janar, grupi i moshës më të vjetër (mbi 60 vjeç) kishte përparësinë, ndërsa kjo nuk ishte rasti në prill. Nëse më shumë njerëz që janë vaksinuar në janar tani janë të infektuar, kjo mund të mos ketë të bëjë vetëm me vaksinën, por edhe me moshën e avancuar të atyre që janë vaksinuar.

Ekziston gjithashtu mundësia që Pfizer-BioNTech të humbasë fuqinë me kalimin e kohës. Ekspertët nga Ministria e Shëndetësisë zbuluan se njerëzit që ishin vaksinuar në janar kishin një numër më të madh të infeksioneve përparimtare sesa ata të vaksinuar në prill.

Nëse mbrojtja nga vaksina bie vërtet në mënyrë të konsiderueshme pas gjashtë muajsh, pasojat mund të jenë të mëdha. Kjo mund të ndikojë në vendimin e qeverisë izraelite nëse do t’u japë qytetarëve një dozë të tretë. Segal beson se nëse Pfizer me të vërtetë humbet një pjesë të fuqisë së tij me kalimin e kohës, atëherë do të ishte e mençur të futin amplifikatorë – vaksina që mbrojnë mirë kundër variantit delta./KP