JENI VAZHDIMISHT TË MAVIJOSUR? JA PSE PO JU NDODH …

Një plagë është një reflektim i një dëmtimi të vogël në enët e gjakut nën sipërfaqen e lëkurës, dhe nëse ndodh dëmtim, sasi më të vogla të gjakut mund të derdhen prej tyre, duke rezultuar në mavijosjet e njohura vjollcë-jeshile-të zeza.

Pse disa njerëz janë të prirë për mavijosje në duar, këmbë dhe pjesën tjetër të trupit?

Ju jeni një grua

“Nuk është e drejtë, por është e vërtetë: Gratë janë shumë më të lehta për të” fituar “mavijosje sesa burrat. Burrat kanë lëkurë më të trashë dhe më shumë kolagjen, i cili vepron si një mbrojtje më e mirë e enëve të gjakut nga dëmtimet”, tha Cory Fisher, një mjeke familjare pranë Klinikës Cleveland.

Mosha

Ndërsa plakemi, lëkura bëhet më e hollë dhe enët e gjakut bëhen më poroze, gjë që mund të shkaktojë mavijosje që nuk i prisnim. Ndërsa lëkura hollohet, kështu zvogëlohet kolagjeni dhe yndyra që mbronin enët e gjakut. Enët e gjakut gjithashtu humbin elasticitetin, kështu që dëmtohen më lehtë.

Përdorni ilaçe për hollimin e gjakut

“Këto barna përdoren për të trajtuar aritmitë dhe mpiksjen e gjakut, dhe ky është një shpjegim i thjeshtë për mavijosjet e pashpjegueshme”, shpjegon Fisher, e cila vëren se barnat e tjerë që kanë të njëjtin efekt, të tilla si aspirina ose ibuprofen, gjithashtu mund të jenë shkaku.

Merrni ilaçe kundër depresionit

Disa nga studimet kanë provuar se ilaçet e përdorura për të trajtuar depresionin dhe çrregullime të ngjashme mund të ndikojnë në procesin e mpiksjes së gjakut, thotë Fisher.

Mungesa e vitaminave

Mangësitë e vitaminës C dhe K mund të shkaktojnë mavijosje të papritur, por nëse jetoni në një zonë ku hahen ushqime cilësore, të rritura organikisht, nuk jeni në këtë grup njerëzish.

Mavijosje, ndjesi shpimi gjilpërash, dhimbje barku … Simptoma të thjeshta që ju paralajmërojnë të shihni një mjek./KP