KY TEST I THJESHTË MUND T’JU PARALAJMËROJË PËR KANCERIN E MUSHKËRIVE

Ekziston një test i thjeshtë që mund të bëni që do t’ju paralajmërojë për mundësinë e kancerit të mushkërive.

 

Testi i dritares Schamroth bëhet duke bashkuar dy gishtërinj. Kur i lidhni ata, duhet të ketë hapësirë të lirë midis dy pllakave të thonjve. Nëse ajo hapësirë nuk është atje, dhe gishtat tuaj kanë një formë të butë kube, mund të jetë një shenjë e sëmundjeve shumë serioze si tuberkulozi ose kanceri i mushkërive, thotë Emma Norton nga Bupa – një kompani ndërkombëtare shëndetësore, për Huffington Post.

Gjendja kur një person nuk ka hapësirë të lirë midis dy gishtërinjve gjatë testit quhet “gozhda e thonjve” nga Norton. Clubbing është në fakt një shkurtim për:

C – cirroza, sëmundja e Crohn

L – abscesi i mushkërive (abscesi i mushkërive)

U – kolit ulcerativ

B – fistula arterio -venoze brakiale

B – bronkektazia

I – endokardit infektiv

N – neoplazi

G – Sëmundja e Graves

“Shumica e njerëzve që kanë kancer të mushkërive as nuk dinë për testin,” thotë Nordon, duke shtuar, por mund t’ju paralajmërojë për mundësinë e kancerit të mushkërive. Testi përdoret nga profesionistët mjekësorë si një metodë e pjesshme për të konfirmuar gjendjen, por ju mund ta bëni vetë për “vetëm disa sekonda”.

Shkencëtarët në Universitetin e Leeds zbuluan kohët e fundit pse ënjtja e gishtërinjve ndodh te pacientët me kancer të mushkërive. Përkatësisht, sëmundjet e mushkërive të tilla si tumoret dhe kanceri shkaktojnë dhjetë herë më shumë prodhimin e substancës PGE2, e cila ndihmon në qetësimin e pneumonisë sesa trupi ka nevojë. Pastaj zvogëlohet në majat e gishtërinjve dhe i bën ata të fryhen.

Ënjtja e gishtërinjve ndodh në tri faza. Në fazën e parë, thonjtë bëhen më të butë, në fazën e dytë, thonjtë bëhen të lakuar, ndërsa në fazën e tretë, majat e gishtave trashen.

Ju mund të kontrolloni gjendjen e mushkërive tuaja në shtëpi me një trik të thjeshtë të goditjes së gishtit.

Kujdes për shenjat e tjera të kancerit të mushkërive

Është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje shenjave të tjera të kancerit të mushkërive sepse jo të gjithë pacientët me kancer të mushkërive mund ta marrin testin. Disa nga simptomat e tjera janë:

një kollë që nuk ndalet për dy ose tre javë

infeksione të përsëritura të gjoksit

duke kollitur gjak

lodhje e vazhdueshme ose mungesë energjie

gulçim

dhimbje gjatë frymëmarrjes ose kollitjes

humbja e oreksit

humbje peshe e pashpjegueshme

vështirësi në gëlltitje

dhimbje të vazhdueshme në gjoks ose shpatull