NGRËNIA E TEPËRT NUK ËSHTË AJO QË JU SHKAKTON SHTIM NË PESHË

Nuk është e vështirë të kuptosh pse njerëzit fitojnë peshë, apo jo? Nëse konsumojmë më shumë kalori sesa djegim, do të marrim kilogramë shtesë.

 

Dëshironi të dobësoheni? Hani më pak dhe lëvizni më shumë. Është ajo që kemi dëgjuar prej vitesh, por studiuesit kohët e fundit ofruan një perspektivë të re. A mund të jetë e vërtet që ngrënia e tepërt nuk shkakton shtim në peshë?

Dr. David Ludwig, një endokrinolog në Spitalin e Fëmijëve në Boston dhe profesor në Shkollën Mjekësore të Harvardit, bashkë-autorizoi një artikull të botuar këtë muaj në The American Journal of Clinical Nutrition që sfidon mençurinë mbizotëruese në lidhje me atë që fshihet pas epidemisë së obezitetit në këtë vend.

Sipas artikullit, i cili ka një ekip prej 17 shkencëtarësh, studiuesish klinikë dhe ekspertë të shëndetit publik të njohur ndërkombëtarisht, është ajo që ne hamë që ka ndikimin më të madh në peshën tonë.

Më shumë se 40 për qind e amerikanëve janë obezë. Obeziteti i vë njerëzit në një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru, diabetit dhe madje edhe llojeve të caktuara të kancerit. Kjo është arsyeja pse gjetja e shkakut rrënjësor të shtimit të peshës dhe ndihma e njerëzve të kuptojnë se si të menaxhojnë në mënyrë më efektive peshën e tyre, është kaq e rëndësishme.

A DUHET TË RI MENDOJMË KËSHILLAT TRADICIONALE PËR HUMBJEN E PESHËS?

Ludwig propozon një perspektivë të re, “modelin e karbohidrate-insulinës”, e cila shpjegon obezitetin si një çrregullim metabolik të shkaktuar nga ngrënia e llojeve të gabuara të ushqimeve. “Konceptimi i obezitetit si një çrregullim i ekuilibrit të energjisë ri themelon një parim të fizikës pa marrë parasysh mekanizmat biologjikë që qëndrojnë në shtimin e peshës”, thotë ai.

A MUND TË HANI SA TË DONI DHE AKOMA TË HUMBNI PESHË?

Ushqimet me një ngarkesë të lartë glicemike – në veçanti, karbohidratet e përpunuara si pasta, pica, makarona të paketuara, drithëra për mëngjes, buka e bardhë dhe orizi i bardhë – shkaktojnë përgjigje hormonale që ndryshojnë rrënjësisht metabolizmin tonë, sipas kësaj mënyre të re të të menduarit. Dhe është ky ndryshim në normën metabolike që është fajtori i vërtetë pas shtimit të peshës dhe obezitetit.

Pra, çfarë do të thotë kjo për dikë që përpiqet të bjerë disa kilogramë? “Reduktimi i konsumit të karbohidrateve me ushqim gjatë epokës së dietës me pak yndyrë zvogëlon dëshirën themelore për të ruajtur yndyrën e trupit”, thotë Ludwig. “Si rezultat, njerëzit mund të humbin peshë me më pak uri dhe përpjekje”.

Me fjalë të tjera, ngrënia e tepërt nuk është diçka për t’u shqetësuar nëse hani llojet e duhura të ushqimeve. /Telegrafi/