PSE MJEKIMI JUAJ PËR PRESIONIN E LARTË TË GJAKUT MUND TË MOS FUNKSIONOJË

Duke pasur parasysh shumë e të rritur kanë presion të lartë të gjakut, nuk është çudi që ka një sërë ilaçesh të ndryshme të dizajnuara për ta trajtuar atë.

 

Megjithatë, vetëm disa njerëz që marrin një nga këto barna po menaxhojnë me sukses hipertensionin e tyre. Pse? Sipas hulumtimeve të reja, një pjesë e problemit mund të jetë se ata po marrin medikamente të tjera, shumë prej të cilave rendisin rritjen e presionit të gjakut si një efekt anësor.

Studiuesit përdorën të dhënat nga Anketa Kombëtare e Ekzaminimit të Shëndetit dhe Ushqyerjes për të parë medikamentet që 28,599 amerikanë po merrnin midis 2009 dhe 2018. Ata zbuluan se një në pesë persona që trajtoheshin për presionin e lartë të gjakut po merrnin gjithashtu medikamente me recetë për të trajtuar simptomat e problemeve të tjera shëndetësore — dhe si rezultat, presioni i tyre i gjakut vazhdoi të ishte i lartë.

Disa nga medikamentet më të zakonshme përfshinin estrogjenin, ilaçet kundër depresionit, ilaçet anti-inflamatore, josteroidale dhe steroidet.

“Sigurisht që është një proporcion më i lartë nga sa mund ta kisha marrë me mend duke filluar, megjithëse ne e shohim këtë skenar shpesh në klinikat tona të kujdesit parësor”, tha bashkëautori Timothy Anderson për gjetjet. “Ne gjithashtu parashikojmë se ky është një nënvlerësim, pasi studimi ynë nuk përfshin medikamente pa recetë që nuk ishin të përshkruara, dhe shumë medikamente të tilla, duke përfshirë anti-inflamatorët që mund të rrisin presionin e gjakut”.

Ndërsa nuk ka asnjë trajtim ose kurë të menjëhershme për këdo me hipertension, një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëni është të flisni me mjekun tuaj për zgjedhjet e stilit të jetesës dhe medikamentet e rregullta që merrni.