SA TË BESUESHME JANË TESTET E ANTITRUPAVE PAS VAKSINIMIT?

Ju jeni vaksinuar dhe doni të matni sasinë e antitrupave. Në rastin e vaksinimit të koronës, problemi është se ende nuk ka vlera kufi për teste të tilla dhe ekziston varianti delta.

Vaksinat e përdorura kryesisht stimulojnë prodhimin e antitrupave të drejtuar në proteinën tipike “me gjemba” të virusit, me të cilën lidhet dhe më pas depërton në qelizat njerëzore. Vaksinat ekzistuese e bëjnë këtë mjaft mirë, qofshin ato të krijuara me metodën “klasike”, vektoriale ose mRNA, ku qelizave njerëzore “u thuhet” saktësisht se çfarë antitrupat duhet të prodhojnë.

Me një vaksinë “klasike” siç është AstraZeneca nga 66, në rreth 60 për qind, dhe me vaksina mRNA, të tilla si BioNTech-Pfizer nga më shumë se 90 për qind në 88 për qind. Përvoja e Izraelit tregon se kjo është edhe më shumë dhe se kjo vaksinë e dytë është efektive kundër llojit delta në vetëm 64% të rasteve të tjera.

Sidoqoftë, izraelitët gjithashtu dëshmojnë se vaksinimi është një garanci mjaft e mirë kundër zhvillimit të rëndë të sëmundjes së çdo lloj virusi: në 93 për qind të rasteve, sëmundja kalon pa probleme të mëdha. Doza e tretë po konsiderohet gjithashtu në Izrael, por ka ende shumë pyetje të hapura.

Siç shpjegon imunologu Watzl, në rrethana “normale”, të tilla si kur vaksinohen kundër tetanusit, është relativisht e lehtë të numërohen antitrupat që ka krijuar trupi ynë: nëse ka më shumë se një numër të caktuar, personi është rezistues, nëse është nën, atëherë ai nuk është. Por me virusin koronën, kjo ende nuk mund të matet.

Ekzistojnë dy mekanizma me të cilët trupi i njeriut lufton virusin korona: njëri është antitrupat që sulmojnë virusin, por nëse ai ende arrin të depërtojë dhe infektojë qelizën e trupit tonë, atëherë është një punë për të ashtuquajturin T -receptorët e qelizave (TCR), të cilat eliminojnë qelizat e infektuara në trupin tonë.

“Numri i antitrupave nuk tregon domosdo se sa të mbrojtur jemi. Mund të ndodhë lehtë që dikush që nuk ka pothuajse fare antitrupa, kështu që ai mund të infektohet, të ketë një reagim aq të rëndë TCR sa infeksioni kalon pothuajse pa pasoja,” tha Carsten Watzl.

Me fjalë të tjera, numri i antitrupave nuk thotë shumë për mbrojtjen e një organizmi, por ka edhe këto “pastrues” në trupin tonë. Ato gjithashtu mund të numërohen, por procedura është relativisht e komplikuar.

Një problem shtesë është se nuk ka konsensus midis shkencëtarëve për ndonjë kufi të saktë, pas së cilës do të thuhej se dikush është i sigurt nga virusi kurora.

Sidoqoftë, një numër i madh i antitrupave është një garanci mjaft e mirë që ata nuk do të marrin virusin korona. Nga përvoja me vaksinat e tjera, dihet se shumica e antitrupave janë të pranishëm disa muaj pas marrjes së vaksinës, por më pas numri i tyre zvogëlohet relativisht shpejt – në një nivel të caktuar kur rënia ngadalësohet ndjeshëm. Gjithashtu varet nga mosha e personit që është vaksinuar, por edhe nga shumë faktorë të tjerë.

Imunologu gjerman shpjegon se nëse dikush nuk ka prodhuar fare antitrupa relativisht shpejt pas vaksinimit, atëherë ai ndoshta i përket përqindjes së vogël të atyre në të cilët vaksina thjesht “nuk funksionon”.

Si t’i matim të gjitha? Së fundmi, njohja e këtij faktori lidhet me vendimet e politikanëve për masat mbrojtëse dhe ndalimet e tjera në luftën kundër pandemisë. Carsten Watzl thotë se nuk mund të asgjë konkrete, përveç sa vijon: “Ndihmon shumë”. Me fjalë të tjera: doza e tretë nuk mund të funksionojë.

/KP