SA ZGJAT SHËRIMI I BIOPSISË SË VESHKAVE DHE KUJT I REKOMANDOHET?

Biopsia është një procedurë diagnostike në të cilën merret një pjesë e indit të veshkave.

Në mjekësinë moderne, në 95% të rasteve, një diagnozë e suksesshme, përkatësisht patohistologjike e sëmundjes së veshkave u bë në bazë të indeve të veshkave të marra.

Një biopsi e veshkave thjesht shërben për të analizuar në mënyrë mikroskopike një mostër të indit të veshkave dhe kështu të sigurojë informacion për diagnozën dhe trajtimin e problemeve të veshkave.

Veshkat janë ndryshe përgjegjëse për ruajtjen e ekuilibrit të lëndëve ushqyese në trupin tonë, kontrollimin e presionit të gjakut, duke ndihmuar në aktivizimin e hormoneve dhe largimin e mbetjeve të lëngshme nga gjaku duke krijuar urinë. Ato janë shumë të rëndësishme për funksionimin normal të trupit.

Çfarë është biopsia e veshkave?

Me këtë procedurë diagnostike, një pjesë e indit të veshkave merret me një gjilpërë të veçantë nën kontrollin e ultrazërit dhe pas anestezisë lokale. Ekziston një biopsi që është më e zakonshme, dhe duket sikur një gjilpërë e hollë e biopsisë futet përmes lëkurës për të bërë një ultrazë, dhe një kirurgjikale.

Në rastin e një biopsie të hapur ose kirurgjikale të veshkave, bëhet një prerje në lëkurë pranë veshkës dhe mjeku lejohet të ekzaminojë veshkën dhe të përcaktojë zonën nga e cila do të merret indi. Është një metodë e sigurt dhe e dobishme.

Kush ka nevojë për një biopsi të veshkave?

Një ekzaminim i veshkave me biopsi nuk rekomandohet për çdo pacient që ka dhimbje në veshka. Pa dyshim, ky ekzaminim ndihmon mjekun të identifikojë llojin e sëmundjes së veshkave që ka pacienti, sa e rëndë është dhe cili do të ishte trajtimi më i mirë. Me ndihmën e një biopsie të veshkave, mund të tregohet një transplant dhe të monitorohet efektiviteti i trajtimit.

Indikacionet më të zakonshme për biopsinë e veshkave janë:

hematuria ose shfaqja e gjakut në urinë

nivelet e larta të proteinave në urinë

insuficienca renale

sëmundja e veshkave

tumori i veshkave

duke kontrolluar funksionin e veshkave

Procedura e marrjes së indeve të veshkave

Para biopsisë së veshkave, pacienti duhet të ndalojë marrjen e ilaçeve që mund të ndikojnë në mpiksjen e gjakut në konsultim me mjekun. Përveç kësaj, para vetë biopsisë, është e nevojshme të bëhen të gjitha përpunimet themelore laboratorike dhe të shtrohet në spital pacienti. Pacienti për një biopsi të veshkave duhet të jetë në stomak bosh dhe do të marrë një dush antiseptik.

Pas biopsisë, zbulimet shqyrtohen, dhe nëse nuk ka shenja gjakderdhjeje ose vështirësi të tjera, pacienti lirohet në shtëpi të njëjtën ditë. Në disa spitale, pacienti nuk shkon në shtëpi deri të nesërmen.

Rekomandohet të shtriheni në shtrat për të paktën 12 orë pas biopsisë dhe të konsumoni një sasi të madhe lëngu për katër orë. Rekomandohet gjithashtu të shmangni sforcime të forta fizike për disa ditë pas biopsisë dhe të pushoni duke forcuar imunitetin. Kohëzgjatja e një biopsie të veshkave është rreth 20 minuta.

Komplikimet pas biopsisë së veshkave

Ndodhja e ndërlikimeve pas marrjes së indeve të veshkave është e rrallë. Komplikimi më i zakonshëm i biopsisë së veshkave është gjakderdhja, e cila ndodh në rreth 2% të rasteve, dhe që zakonisht kalon spontanisht. Në raste të rralla, kërkohet një transfuzion gjaku ose ndërhyrje kirurgjikale.

Rrallë, ndodh një mpiksje gjaku afër veshkës, dhe madje edhe më rrallë, zhvillohet një fistul arterovenoze ose muret e arterieve dhe venave ngjitur dëmtohen nga një gjilpërë kur formohet një nyje midis dy enëve të gjakut. Rreziku i dëmtimit të veshkave ose humbjes së veshkave ekziston, por është shumë i vogël./KP