SHTATË PYETJE QË MUND T’U BËNI FËMIJËVE PËR TË THELLUAR MARRËDHËNIEN

Çdo prind dëshiron të krijojë një lidhje me fëmijën e tij, në mënyrë që ata të mund të flasin për gjithçka, por disa e kanë të vështirë të bëjnë një lidhje të tillë.

Për këtë arsye, nënat përdorin kohën e gjumit si mundësinë perfekte për të bashkëvepruar me fëmijët e tyre në një nivel më të thellë, shkruan BrightSide.

Këtu janë disa pyetje “efektive” që nënat përdorin për t’u lidhur me fëmijët e tyre para gjumit:

1. Cila pjesë e ditës ishte më e bukura për ju?

Duke bërë këtë pyetje, fëmija juaj do të përjetojë ndjenjat që i mposhtin ndërsa mendojnë për pjesën e tyre të preferuar të ditës, do të shkaktojë ndjenja të gëzueshme dhe do t’ju sigurojë një mundësi për t’i kaluar edhe një herë para gjumit.

2. Kush është personi më i mirë dhe që njihni?

Inkurajimi i fëmijëve të mendojnë për mirësinë para gjumit do të krijojë një zakon të duken bukur tek njerëzit. Dhe qëllimisht duke kërkuar për të bukurën do të lejojë që fëmijët tuaj të jenë të vetëdijshëm për potencialin e tyre për të qenë edhe të mirë.

3. Cila pjesë e ditës ishte më e keqja për ju?

Biseda për momente të këqija gjatë ditës do të krijojë një marrëdhënie besimi midis jush dhe fëmijëve tuaj, do t’i lejojë ata të shprehin ndjenja, madje edhe për ato gjëra për të cilat nuk do të donin të flisnin.

4. Pse u ndjeve të sigurt sot dhe pse jo?

Të flasësh për gjëra që e bëjnë fëmijën të ndihet i sigurt do të ndihmojë në ndërtimin e vetëvlerësimit dhe vetëbesimit. Gjithashtu, të flasësh për gjëra për të cilat ata nuk ndiheshin të sigurt do të inkurajojë fëmijët tuaj të vijnë tek ju dhe të hapen për gjëra të ngjashme në të ardhmen.

5. A keni ndonjë pyetje në lidhje me këtë ditë?

Ndërsa janë të vegjël, fëmijët bëjnë shumë pyetje. Inkurajimi i tyre për të ndarë ndonjë pyetje ose pasiguri në lidhje me një ngjarje të veçantë do t’ju ndihmojë të ndërtoni një marrëdhënie me më shumë besim. Praktikimi i këtij zakoni ju lejon të ndërtoni një “hapësirë të sigurt” sepse do t’ju vijë përsëri me çdo pyetje që ata mund të kenë.

6. A ju ka zemëruar diçka sot?

Fëmija juaj mund të jetë duke luftuar me diçka që e bën atë të zemëruar, por ju nuk mund ta zbuloni nëse nuk e pyesni atë drejtpërdrejt. Prandaj, duke u kërkuar atyre që të jenë të hapur për gjërat që i bëjnë të zemëruar, do t’i ndihmojë ata të mësojnë se si të shprehin ndjenjat në moshë të re.

7. Cila është gjëja më e bukur që keni bërë për dikë sot?

Edhe nëse ata nuk kanë bërë ndonjë gjë të bukur atë ditë, përsëritja e kësaj pyetje para gjumit do të inkurajojë fëmijët të bëjnë diçka të bukur në të ardhmen dhe ta ndajnë atë me ju./KP