SI TA DINI SE JENI HELMUAR NGA ZINKU?

Zinku është një mineral thelbësor që trupi ynë nuk mund ta prodhojë, dhe ne kemi nevojë për të në sasi të vogla. Sidoqoftë, shumë zink sjell me vete disa efekte anësore.

Zinku është i nevojshëm për funksionimin normal të trupit – ndihmon në forcimin e sistemit imunitar, është i rëndësishëm për shërimin e plagëve, përmirëson funksionin njohës, është i nevojshëm për zhvillimin e qelizave të reja në trup, merr pjesë në procesin e sintezës së proteinave dhe ADN-së.

Sidoqoftë, shumë zink sjell me vete disa efekte anësore.

Dhimbje barku

Nëse e merrni për një kohë të gjatë, mund të keni dhimbje barku. Në raste të rralla, mund të ndodhë acarim i zorrëve dhe gjakderdhje e sistemit të tretjes.

Mungesa e hekurit

Konsumi i tepërt i zinkut mund të shkaktojë ulje të përthithjes së hekurit.

Ndryshimet e shijes

Nëse keni një shije të keqe, “metalike” në gojën tuaj, është e mundur që të merrni shumë zink.

Të përziera dhe të vjella

Të përzierat dhe të vjellat janë efekte anësore të zakonshme të helmimit nga zinku. Nëse i keni, vizitoni menjëherë mjekun.

Ethet dhe ndjesi shpimi gjilpërash

Simptoma të ngjashme me gripin, të tilla si ethe, ndjesi shpimi gjilpërash, kollë, dhimbje koke dhe lodhje, gjithashtu tregojnë helmim nga zinku.

Sasitë e rekomanduara

Deri në 11 mg zink në ditë rekomandohet për burrat më të vjetër se 19, dhe 8 mg për gratë.

Marrja më e lartë e zinkut rekomandohet për gratë gjatë shtatzënësisë dhe ushqyerjes me gji.

Deri në 40 mg zink në ditë konsiderohet i sigurt për shëndetin. Ju nuk duhet të merrni më shumë se këtë shumë për një periudhë të gjatë kohore.

Si të rritet marrja e zinkut?

Kombinimi i ushqimeve të pasura me zink dhe proteina rrit përthithjen e këtij minerali.

Zinku absorbohet më lehtë nëse konsumoni ushqim me origjinë shtazore (mish, qumësht, vezë), në krahasim me atë me origjinë bimore./KP