SI TA QETËSONI ARITMINË E ZEMRËS?

Aritmia ose çrregullimi i ritmit të zemrës ndodh për shkak të një çrregullimi në përçimin e një impulsi elektrik përgjegjës për punën e zemrës.

Ajo ka origjinën nga atriumi i zemrës (aritmia supraventrikulare) ose barkusha (aritmia ventrikulare).

Shqetësimi i ritmit të zemrës shkakton një numër problemesh përveç ndjenjës së një rrahjeje të fortë të zemrës që ndikojnë në funksionimin normal gjatë gjithë ditës.

Aritmia mund të ndodhë në çdo pjesë të jetës së një personi dhe në të dy gjinitë, andaj është shumë e rëndësishme të dini se si të qetësoni një aritmi të zemrës dhe kështu të lehtësoni shqetësimin.

Simptomat

Aritmitë ndodhin si një çrregullim në përçimin e impulseve që krijojnë vështirësi në mbushjen e zemrës me gjak dhe pompimin e gjakut në arterien kryesore përmes së cilës gjaku shpërndahet në indet e tjera të trupit.

Këto çrregullime ndikojnë në rrahjet normale të zemrës në minutë. Nëse rrahjet e zemrës për minutë janë më të ulëta se 60, personi konsiderohet se vuan nga bradikardia, dhe nëse rrahjet e zemrës janë më të larta se 100, personi konsiderohet se vuan nga takikardia. Me takikardi, një person duhet të dijë si të qetësojë një aritmi të zemrës. Është e rëndësishme të theksohet se te të rinjtë ose atletët rrahjet e zemrës mund të jenë më të ulëta se vlerat normale.

Çrregullimet e ritmit të zemrës ose aritmitë mund të jenë pak a shumë intensive, kështu që disa njerëz mund të kenë një ndjenjë të fortë të rrahjeve të zemrës së tyre, ndërsa disa nuk ndiejnë një ndryshim të tepruar.

Këtu janë disa simptoma të tjera të mundshme të një aritmie:

-rrahjet e zemrës të shtuara ndërsa shtriheni në anën e majtë

-ndjenja sikur zemra po kalon

-përsëritje periodike e “kapërcimit”

-marramendje

-marramendje

-pa ndjenja

-ndjeheni sikur po humbni frymën tuaj ose nuk jeni në gjendje të thithni plotësisht

-dhimbje gjoksi

Të ndjeheni sikur do të humbni vetëdijen dhe marramendjen me ndjenjën e një rrahjeje të fortë të zemrës kërkon një reagim të shpejtë dhe është e nevojshme të qetësoni aritminë e zemrës sa më shpejt të jetë e mundur.

Aritmitë mund të shkaktohen nga një gjendje mjekësore ose sëmundje të tilla si një sulm në zemër ose infarkt miokardi, kardiomiopati, sëmundje e arterieve koronare ose bllokim arterial në zemër, çrregullime të tiroides, diabet, presion të lartë të gjakut, konsum i tepërt i kafeinës, alkoolit ose duhanit, ilaçe, stresi.

Ekzaminimet për përcaktimin e aritmisë kardiake

Mjeku do të bëjë një ekzaminim fizik dhe do të ekzaminojë pacientin në lidhje me simptomat dhe ndjenjën e një rrahje zemre. Do të jetë e rëndësishme për mjekun nëse ndodhin rrahje të pazakonta ndërsa personi është në pushim ose pas aktivitetit dhe sa shpejt ulet aritmia e zemrës.

Përveç kësaj, mjeku do të dërgojë pacientin për një elektrokardiogram ose EKG që do të tregojë ritmin e zemrës në një periudhë të shkurtër kohe. Por meqenëse aritmitë kardiake shpesh janë vetëm me ndërprerje, do të rekomandohet të vishni një monitor elektrokardiografik të lëvizshëm ose një monitor për 24 orë. Mund të zbulojë aritmi të përhershme gjatë gjithë ditës.

Si ta qetësoni aritminë e zemrës?

Trajtimi i një aritmie kardiake nuk është i nevojshëm në disa raste, megjithëse kjo ndjenjë e një rrahjeje më të fortë mund të përfaqësojë panik dhe frikë. Në pacientët me aritmi të moderuar, mënyra për të zvogëluar aritminë kardiake është përdorimi i disa ilaçeve dhe ndalimi i konsumimit të alkoolit, cigareve ose ushtrimet e forta.

Një kombinim i barnave mund të përdoret gjithashtu për të trajtuar aritminë për të arritur efektin e duhur. Sidoqoftë, këto barna mund të shkaktojnë efekte anësore, të cilat mund të çojnë në aritmi.

Në njerëzit që kanë një ritëm jonormal të ngadalshëm të zemrës ose bradikardi, instalohen stimulues kardiakë. Pacemaker punon në vend të një stimulues kardiak natyral dhe është programuar të imitojë një sekuencë normale të zemrës. Ai implantohet nën lëkurën e gjoksit me një elektrodë të vendosur në zemër.

Disa aritmi mund të trajtohen në mënyrë kirurgjikale si operacioni bajpas ose shartimi i bajpasit të arterieve koronare. Bajpasi implantohet kur aritmia është për shkak të sëmundjes koronare të zemrës. Nëse shkaku i aritmisë është prania e indit patologjik në zemër, ajo mund të hiqet me heqjen e kateterit.

Njerëzit me probleme të zemrës gjithashtu do të rekomandohet të ndryshojnë zakonet e jetës me një mënyrë jetese më të shëndetshme.

Këtu janë këshilla se si të zvogëloni aritminë e zemrës në planin afatgjatë:

-zvogëloni marrjen e ushqimeve shumë të yndyrshme, të skuqura ose pikante

-lini duhanin

-ndaloni pirjen e alkoolit

-zvogëloni sasinë e kafesë dhe çajit

-hiqni qafe stresin ose zvogëloni atë

-qëndroni më shumë në natyrë dhe në ajër të pastër

-bëj një shëtitje

-bëni rregullisht sporte të lehta dhe stimuloni qarkullimin

-ndiqni nivelin e kolesterolit në gjak dhe ulni atë nëse është e nevojshme

-kushtojini vëmendje presionit të gjakut dhe reagoni nëse është shumë i lartë/KP