SI TË FLEMË GJATË NXEHTËSISË?

Pasojat që mund të çojnë në nxehtësi të madhe që kërcënon gjumin dhe pushimin gjatë natës nuk duhet të nënvlerësohen, thekson eksperti gjerman për problemet e gjumit Hans-Gunter Vis, duke shtuar se mëngjesi pas netëve pa gjumë shoqërohet shpesh me zhurmë kolektive në punë ose shkollë

Por ajo që më shqetëson më shumë është se e gjithë kjo mund të shkaktojë një rrezik më të lartë aksidentesh në punë ose në trafik, ose gabime të shumta gjatë punës së përditshme, paralajmëron drejtuesi i Qendrës Ndërdisiplinare Gjermane për Gjumin.

Ka disa mënyra që mund ta ndihmojnë një person të ndihet më rehat gjatë netëve të nxehta, veçanërisht në mungesë të kondicionimit të ajrit.

“E gjitha vjen deri te ventilimi i duhur. Mbyllni dritaret dhe blindat gjatë ditës dhe hapini para se të shkoni në shtrat ”, thotë Vis.

Një këshillë tjetër, megjithëse tingëllon paksa paradoksale, është të konsumoni pije të nxehta.

“Nëse pini diçka të ngrohtë para se të shkoni në shtrat, ka më pak të ngjarë të djersiteni”, thotë ky ekspert. Përveç kësaj, një dush i ngrohtë do të hapë poret në lëkurë dhe do të sigurojë një ndjenjë freskie.

Vis këshillon të shmangni një gotë verë para se të flini.

“Pirja e alkoolit në mbrëmje mund të ketë një efekt psikologjik, relaksues, por gjithashtu zgjeron venat dhe inkurajon djersitjen”, thotë ai.

Duke folur për pilulat e gjumit, Vis thotë se ato duhet të shmangen në mënyrë që të mos bëhen varësie.

Trupat tanë mund të zgjasin disa net me më pak gjumë, shton eksperti gjerman.

Vis gjithashtu ka disa këshilla të veçanta: nëse keni një dysheme me pllaka në dhomën e gjumit, mund të derdhni pak ujë për të ndihmuar në ftohjen e dhomës, por atëherë duhet të jeni jashtëzakonisht të kujdesshëm kur të ngriheni nga shtrati.

“Ose thjesht shkoni në bodrum dhe flini atje”, thotë ky ekspert i gjumit./KP