STUDIMI: QËNDRIMI NË DIELL NË FILLIM TË SHTATZËNISË MUND TË SJELL PËRFITIME

Të gjithë jemi të dëshpëruar për pak rreze dielli, por për nënat e ardhshme, një shijim rrezesh mund të jetë një ndryshim i vërtetë i jetës.

 

Për shkak se gratë që marrin më shumë rreze të diellit në tremujorin e tyre të parë pakësojnë shanset e tyre për të pasur probleme me placentën të lidhura me lindjen e parakohshme dhe humbjen e foshnjës, kanë zbuluar studiuesit, shkruan The Sun.

Sipas një studimi nga Universiteti i Edinburgut, gratë që kanë ekspozimin më të ulët ndaj dritës së diellit kanë dhjetë për qind më shumë gjasa të kenë një lindje të hershme krahasuar me ato që kanë nivelet më të larta.

Për të hetuar këtë teori interesante, studiuesit analizuan të dhëna për gati 400 mijë nëna dhe më shumë se 500 mijë foshnja të lindura pas 24 javësh të shtatzënisë. Në mënyrë magjepsëse, është vetëm ekspozimi ndaj diellit në tre muajt e parë të shtatzënisë që ka ndonjë ndikim në rrezikun e lindjes së parakohshme, jo rrezet në muajt e mëvonshëm.

Ekipi tashmë është duke hetuar nëse drita artificiale mund të përmirësojë shëndetin e shtatzënisë në dobi të prindërve në vendet me rrezet e diellit të kufizuar.

Por ne kemi ende shumë për të mësuar rreth lidhjes midis diellit dhe lindjes së parakohshme. Lindja e parakohshme – e përcaktuar si foshnjat e lindura para javës së 37-të të shtatzënisë – është shkaku kryesor i vdekjes te fëmijët nën pesë vjeç. Dhe foshnjat që mbijetojnë lindjen e parakohshme kanë shkallë më të lartë të paaftësisë, duke përfshirë aftësitë e kufizuara në të mësuar dhe problemet me shikimin dhe dëgjimin, sesa ato të lindura në afat.

Ekipi shpreson se hulumtimi i tyre mund të ndihmojë në reduktimin e lindjeve të parakohshme dhe rrezikun pasues për foshnjat. Studiuesit nga Universiteti i Edinburgut kanë treguar më parë kur lëkura jonë është e ekspozuar ndaj rrezeve të diellit, lirohet një kimikat i quajtur oksid nitrik. Ai relakson enët tona të gjakut duke ndihmuar në uljen e presionit të gjakut.

Ekspertët pajtohen se përfitimet e uljes së presionit të gjakut janë shumë më të mëdha se rreziqet e zhvillimit të kancerit të lëkurës nga ekspozimi në diell. Rrezet e diellit gjithashtu kontribuojnë në prodhimin e vitaminës D, duke ndihmuar zhvillimin e kockave, dhëmbëve, veshkave, zemrës dhe sistemit nervor të foshnjës së pa lindur.

“Roli i dritës së diellit është një rrugë e re emocionuese për kërkime në parandalimin e lindjes së parakohshme”, tha Dr. Sarah Stock, eksperte për shëndetin e nënës dhe fetusit në Institutin Usher të Universitetit të Edinburgut.

“Ky studim është i rëndësishëm sepse ofron të dhëna të mëtejshme duke na kujtuar se rrezet e diellit kanë përfitime shëndetësore, si dhe rreziqe”.

Studiuesit duan që gjetjet e tyre të bëhen pjesë e këshillave që u jepen familjeve gjatë shtatzënisë. /Telegrafi