STUDIMI: ZJARRET MUND TË SHKAKTOJNË RRITJE TË NUMRIT TË NJERËZVE QË VUAJNË NGA KJO SËMUNDJE

Ndërsa koronavirusi vazhdon të përhapet, shkencëtarët kanë zbuluar se një fatkeqësi tjetër luan një rol kyç në rritjen e numrit të njerëzve që vuajnë nga format e rënda të COVID-19, të cilat janë zjarre.

Një studim i ri i botuar në revistën Science Advances zbuloi se rritja e grimcave të vogla të tymit nga zjarret e vitit 2020 çoi në një rritje të rasteve dhe vdekjeve nga COVID-19 në Kaliforni, Oregon dhe Uashington.

“Ndotja e ajrit me grimca të vogla mund të jetë një mjet shtesë për përhapjen edhe më të shpejtë të virusit,” tha për CNN Francesca Dominici, bashkautore e studimit dhe profesoreshë e biostatistikës, shkencës së popullsisë dhe të dhënave në Harvard T.H. Shkolla Chan e Shëndetit Publik.

“Është një kombinim i rrezikshëm. “Duke pasur parasysh që ne shohim një rrezik në rritje të infektimit me variantin delta dhe ne tashmë kemi zjarre në pyje, kjo do të jetë shqetësuese,” shtoi ajo.

Grimcat e imëta ose PM 2.5, janë ndër ndotësit më të vegjël, por edhe më të rrezikshëm. Kur thithen, ato udhëtojnë thellë në indet e mushkërive, në mënyrë që ata gjithashtu të hyjnë në qarkullimin e gjakut.

Grimcat PM 2.5, të cilat vijnë nga burime të tjera, të tilla si makina, dhe shoqërohen me një numër komplikimesh shëndetësore: astma, sëmundje të zemrës, bronkit kronik dhe sëmundje të tjera të frymëmarrjes – në thelb i bëjnë njerëzit të ndjeshëm ndaj COVID-19 të rëndë, madje edhe fatal.

Albert Rico, shefi mjekësor i Shoqatës Amerikane të Mushkërive, i cili nuk u përfshi në studim, tha se ndotja e ajrit nga tymi nga zjarri ndoshta shkakton pneumoni.

“Grimcat e vogla që arrijnë në mushkëri krijojnë kushte të mira për zhvillimin e infeksioneve, siç janë viruset,” tha Rico për CNN.

“Sistemi imunitar është i përqendruar në luftimin e efekteve të grimcave, dhe tani ne kemi një virus kundër të cilit gjithashtu duhet të fillohet,” shtoi ai.

Donghai Lieng, një profesor i shëndetit dhe mjedisit në Universitetin Emory, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, tha për CNN se ky është një studim shumë i rëndësishëm.

“Ky është një nga studimet e para për të gjetur një lidhje midis grimcave PM 2.5 në ajër pas një zjarri në Shtetet e Bashkuara dhe sesi ato kontribuojnë në përkeqësimin e situatës së COVID-19, përfshirë vdekjen,” tha Lieng./KP