TIRANA DEKOROHET ME FLAMUJ TË SERBISË, KJO ËSHTË AGJENDA E TAKIMEVE PËR “OPEN BALKAN”(VIDEO)

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama është duke bërë përgatitjet për të pritur presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiq dhe kryeministrin e Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev në vigjilje të takimit të tyre në kuadër të iniciativës për “Open Balkan”.

Qyteti i Tiranës të hënën është parë i dekoruar me flamur të Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut.

Sot dhe nesër në Tiranë zhvillohet takimi i radhës për “Ballkanin e Hapur”, me praninë e tre liderëve, Ramës, Vuçiqit dhe Zaevit.

Sipas agjendës të cilën e kanë bërë të ditur mediat në Shqipëri, thuhet se sonte në orën 19:00 kryeministri Edi Rama do të shtrojë një darkë zyrtare për Vuçiqin dhe Zaevin. Ndërkaq për nesër në orën 13:00 është paraparë një konferencë e përbashkët e të tre liderëve, ku pastaj do të kenë edhe një drekë zyrtare.

Ish-kryeministri i Shqipërisë, Sali Berisha ka njoftuar se do ta kundërshtojnë këtë takim me një protestë sot nga ora 16:00, që do të nisë nga selia e Partisë Demokratike drejt Zyrës së Kryeministrit në kryeqytetin e Shqipërisë.

Më poshtë agjenda dy ditore e takimeve në kuadër të “Open Balkan”:

DATA 20 DHJETOR

18.30 – Mbërritja në Elbasan

19.00 – Darka zyrtare e delegacionit

Të pranishëm në këtë darkë zyrtare janë

Kryeministri Edi Rama,

Presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiq

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut Zoran Zaev

Ministrja e Financave dhe Ekonomisë, Delina Ibrahimaj

Ministrja e Bujqësisë, Frida Krifca

Zëvendëskryeministër dhe Ministri i Agrokulturës së Serbisë, Branislav Nedimoviq,

Zëvendëskryeministër dhe Ministri i Financave të Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovacevski

Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Menaxhimit të ujërave, Trajan Dimkovski

Kryetari i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë së Serbisë, Marko Cadez

Kryetarja e Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë, Ines Muçostepa

Kryetari i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë së Maqedonisë së Veriut, Antoni Peshev

Këshilltar i Lartë në Këshillin Atlantik, Jim O’Brien

Zëvendëskryetari i Fondacioneve të Shoqërisë së Hapur, Alex Soros

DATA 21 DHJETOR

09.00 – Mbërritja e delegacioneve në Pallatin e Brigadave (mundësi foto)

09.05 – Takimi i 3 drejtuesve (Në Pallatin e Brigadave)

Kryeministri Edi Rama, president ii Serbisë, Aleksandër Vuçiq dhe kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev

09.30 – Seancë Plenare

I pari që merr fjalën:

Kryeministri Edi Rama

Presidenti serb, Aleksandar Vuçi q

Kryeministri i Maqedonisë, Zoran Zaev

Komisioneri për Zgjerimin dhe Fqinjësinë Olivér Várhelyi

Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal, Majlinda Bregu,

Drejtor i Sekretariatit të CEFTA-s, Emir Djikiq

Drejtor i Komunitetit të Transportit, Matej Zakonjshek

Kryetar i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë së Serbisë, Marko Cadez

Në seancë marrin pjesë edhe krerët e dhomave të tregtisë:

Ines Muçostepa, Antoni Peshev,

10.30 – Pushim

10.45 – Diskutimi i liderëve mbi Axhendën e Ardhshme për Ballkanin e Hapur

11.30 – Ceremonia e nënshkrimit

1. Marrëveshja për kushtet për akses të lirë në tregun e punës në Ballkanin Perëndimor.

2. Marrëveshja për ndërlidhjen e skemave të identifikimit elektronik të qytetarëve të Ballkanit Perëndimor.

3. Marrëveshja ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Republikës së Serbisë dhe Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut për bashkëpunim në fushën e veterinarisë, sigurisë ushqimore dhe ushqimore për kafshë dhe fitosanitare në Ballkanin Perëndimor.

4. Marrëveshja ndërmjet Qeverisë së Republikës së Serbisë dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë për njohjen reciproke të autorizimeve të operatorit ekonomik të autorizuar – siguri dhe siguri (AEOS).

5. Marrëveshja ndërmjet Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë për njohjen reciproke të autorizimeve të operatorit ekonomik të autorizuar – siguri dhe siguri (AEOS).

12.00 – Forumi Rajonal për Bujqësi dhe Bashkëpunim Rajonal

Paneli:

Edi Rama, Prime Minister of the Republic of Albania

Ministria e Financave, Delina Ibrahimaj

Ministrja e Bujqësisë, Frida Krifca

Presidenti serb, Aleksandar Vuçi q

Branislav Nedimoviq

Siniša Mali

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev

Dimitar Kovacevski

Trajan Dimkovski

Ines Muçostepa

Në seancë marrin pjesë edhe:

Kryetarët e dhomave të tregtisë + 5 përfaqësues të agrobiznesit

13.00 – Konferencë e përbashkët për shtyp e tre liderëve të Iniciativës Ballkanike të Hapur

14.00 – Dreka zyrtare

16.00 – Nisja e delegacioneve. /Telegrafi/