TRI KËSHILLA BEFASUESE PËR JETËGJATËSINË

Kush nuk dëshiron të bëjë një jetë më të gjatë dhe më të shëndetshme? Këshillat e një eksperti që na zbulojnë mënyra ende të nënvlerësuara për të optimizuar jetëgjatësinë janë gjithmonë të mirëseardhura.

Biokimisti dhe autori i bestsellerit të New York Times Robb Wolf, na njeh me disa mënyra befasuese për të rritur jetëgjatësinë. “Jetëgjatësia zgjat për sa kohë që organizmi do të jetojë”, thotë ai. “Dhe sa funksional ka qenë ai organizëm gjatë viteve”.

Robb Wolf sugjeron hapa mjaft të thjeshtë.

1. Stërvitja

Sipas Wolf, ruajtja e masës muskulore është gjëja e parë që mund të bëni për të optimizuar jetëgjatësinë. “Me moshën, ka një humbje të masës muskulore, një humbje të aftësisë për të prodhuar forcë maksimale dhe fillon në të 30-tat tuaja”, shpjegon ai. Në mënyrë të veçantë, ju humbni 3 deri në 8% të masës muskulore në një dekadë pasi të keni mbushur 30-vjeç, dhe me një ritëm edhe më të shpejtë pas moshës 60-vjeç. Ky është një proces i quajtur sarkopeni, ose humbje e masës muskulore, ka të bëjë me moshën dhe ndodh midis 20 dhe 80 vjet. Hulumtimet kanë treguar se ju mund të humbni 40% të masës suaj muskulore.

Çështja kryesore, thotë Wolf, është të vononi sarkopeninë sa më shumë që të mundeni: “Nëse doni të shmangni sëmundjen neurodegjenerative, kujdesuni për të ruajtur masën e duhur muskulore”.

Kur bëhet fjalë për ruajtjen e masës muskulore, Wolf vlerëson stërvitjet e muskujve. “Ka një kthim të vërtetë të investimeve në jetëgjatësinë dhe shëndetin”, shpjegon ai. Ndërsa çdo aktivitet fizik do të jetë i mirë, Wolf veçanërisht thekson stërvitjet me mekanikën bazë të stërvitjes së muskujve- shtypja, tërheqja, mbledhja, kyçet, kërcimet etj.

2. Marrja e proteinave

Ruajtja e masës muskulore është faktori më i rëndësishëm që duhet të keni parasysh kur plakeni. Marrja adekuate e proteinave është thelbësore. Sigurisht, shuma ndryshon në varësi të personit, por përpiquni të plotësoni nevojat tuaja.

Wolf për MBG mbështet disa vakte të kufizuara në kohë që ndihmojnë në optimizmin e fleksibilitetit metabolik, por thekson rëndësinë e njohjes së kufijve tuaj – kur e teproni, mund të dëmtoni vetëm veten.

“Nëse doni të agjëroni herë pas here, një herë në çerek, bëni një agjërim tre-ditor; kjo është shumë mirë”, thotë ai. “Por kini kujdes që të mos filloni të hani tepër pas kësaj dhe kështu të anuloni të gjitha efektet e mira të agjërimit”.

3. Sasia adekuate e diellit

Vitamina D është thelbësore për shëndetin e përgjithshëm dhe jetëgjatësinë. Kjo është e nevojshme për shumë procese në trup, dhe hulumtimet tregojnë se hormoni i rrezeve të diellit madje mund të rrisë aktivitetin e telomerazës – ose blloqet ndërtuese të telomereve që mbrojnë ADN qelizore nga plakja.

Megjithëse mund të plotësoni vitaminën D në disa mënyra (ushqim, suplemente, etj.), Wolf sugjeron pak rrezet e diellit sepse lidhet drejtpërdrejt me jetëgjatësinë. “Dallimi në vdekshmëri midis njerëzve që marrin sasinë e duhur të diellit dhe vitaminës D përkundrejt joadekuate sasia e diellit është po aq e rëndësishme sa ndryshimi midis duhanpirësve dhe jo-duhanpirësve”, thotë Wolf./KP