ZBULOHET MËNGJESI QË HANTE ÇDO DITË ALBERT AJNSHTAJNI

Albert Einstein ka lindur në Gjermani. Një mëngjes gjerman shpesh përmban vezë, patate, krepa, proshutë dhe salcice. Prindërit e tij, natyrisht, ishin me origjinë hebraike, gjë që teorikisht mund të ndikonte në zakonet e tij të të ngrënit. Në një mëngjes hebraik mund të gjejmë patate ngjyrë kafe, salcice, fasule, kërpudha, vezë dhe bukë të skuqur.

 

Zonja e shtëpisë së Ajnshtajnit, Herta  Waldow, në librin e saj Einstein at Home, zbuloi mëngjesin që fizikani i famshëm hante çdo ditë. “Mësuesi hante gjithmonë vezë të skuqura, pothuajse çdo ditë. Të paktën dy… Ai gjithashtu i shijonte veçanërisht kërpudhat, pasi i hante tri herë në ditë”. Mëngjesit të tij nuk i mungonte mjalti, të cilin sipas librit, ai e porositi në disa kilogramë në mënyrë që ai të ketë gjithnjë mjaft në dispozicion.

Kështu, pavarësisht prejardhjes së tij, ai nuk zgjodhi ta fillonte ditën me vezë dhe ushqime të ftohta. Gjë që nuk është veçanërisht befasuese, pasi përkundër faktit se ka raporte për ngrënien e mishit në lidhje me dietën e Ajnshtajnit, në vitet e fundit të jetës së tij ai u bë rreptësisht vegjetarian.

Pra, nëse vendosni të përfshini në orarin tuaj një mëngjes që përmban vezë, kërpudha dhe mjaltë dhe zgjidhni misteret e universit, mbani mend që e keni lexuar këtu së pari.

Sigurisht që po bëjmë shaka, por do të ishte shumë interesante të mësonim disa gjëra më shumë për secilën nga këto ushqime që përbënin mëngjesin e njeriut më të zgjuar në planet.